Wikipedia:Artiklivõistlus (2013) est

Läteq: Wikipedia

Eesti keeles Võro keelen Seto keeleh


Võrukeelne artiklivõistlus

NB! See on artiklivõistluse eestikeelne tekst, nagu ta oli võistluse ajal. Võistluse järgselt täiendatud on ainult teksti võrukeelne algversioon.

Artiklivõistlus toimub 2013. aastal võru Vikipeediäs esimest korda. Selle eesmärk on saada Vikipeediäle juurde nii artikleid kui ka kirjutajaid.

Võistlus on hea võimalus võrukeelset vaba veebientsüklopeediat inimestele tutvustada ja kutsuda neid kaasa lööma, sest Vikipeediät saab igaüks täiendada.

Võistlus toimub 2013. aastal 2. maist kuni 2. juunini. Liituda võib igal ajal selles vahemikus.

Kes võib osaleda?[toimõndaq lätteteksti]

Osaleda võib igaüks (peale žürii liikmete), kes oskab võru keeles kirjutada. Soovi ja oskuse korral võib kirjutada ka teistes lõunaeesti keeltes: seto, mulgi või tartu keeles; ka need artiklid on väga oodatud.

Osalemiseks tuleb ennast kõigepealt Vikipeediä kasutajaks registreerida. Kindlasti pane registreerumisel kirja ka oma e-postiaadress.

Millest kirjutada?[toimõndaq lätteteksti]

Kirjutada võib kõigest, mis on piisavalt oluline, et sellest peaks omakeelses entsüklopeedias artikkel olema. Sobivad tuntud inimesed, üritused, organisatsioonid, geograafilised paigad, looma- ja taimeliigid, ajaloosündmused, erinevate teaduste mõisted, jne jne. Teema võib olla seotud Võrumaa ja võru kultuuriga (nt Võrumaa inimesed, mäed ja orud, järved, koolid), aga ei pea, ka muudest olulistest maailma asjadest võib kirjutada. Kui endal kohe head mõtet ei tule, siis siin nimekirjas on näiteks 500 teemat, mille kohta artiklit veel ei ole, aga võiks olla, sest nendele on väga palju teistes artiklites viidatud.

Kuidas kirjutada?[toimõndaq lätteteksti]

Uue artikli alustamiseks vajuta teemade nimekirjas (või mõnes artiklis) soovitud pealkirjaga punasele lingile. Või kirjuta uue artikli pealkiri pealehel olevasse spetsiaalsesse uue artikli loomise kasti ja vajuta nuppu Luuq leht!. Võid valida ka juba olemasoleva lühikese artikli ja seda täiendada. Vaata redigeerimisjuhendit ja reegleid.

Vaja oleks, et paneksid artiklisse kirja ka allika, kust kirjutamiseks materjali leidsid, siis on artikkel usaldusväärsem ja lugeja saab selle õigsust allikast kontrollida. Kuid raamatust, internetist või mujalt päris maha kirjutada ei tohi, see oleks teiste autorite loomingu vargus.

Kui tahad teada, milline üks Vikipeediä artikkel peaks välja nägema, loe ja uuri erinevaid juba kirjutatud artikleid, näiteks (lühematest) Võro lipp, Matõmaatiga, Kikkasiin, (pikematest) Hurda Jakob, Iraan või Lasits.

Kui oled artikli valmis saanud, lisa selle link Osalevate artiklite leheküljele, siis saab žürii aru, et oled võistlusel osaleja. Igaüks võib võistlusele esitada nii palju artikleid kui soovib.

Kes võistlust korraldab ja kes žüriis on?[toimõndaq lätteteksti]

Võistlust korraldab MTÜ Wikimedia Eesti.

Žüriis on Valdis Laan, Triin Iva ja Tiia Allas.

Mis auhinnaks on?[toimõndaq lätteteksti]

Parimatele kirjutajatele on välja pannud auhinnad:

  • Kubija Hotell-Loodusspaa - spaa- ja saunakeskuse priipiletid;
  • Zetod, Klapp ja Kiiora - iga ansambli uusim helikandja;
  • Võru Instituut ja TÜ Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskus - omakeelsed raamatud ja CD-d.

Võitjad kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte 13. juunil kell 18 Tartu Ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuses (Lossi 3-134, Tartu).

Kust saab nõu?[toimõndaq lätteteksti]

Vaata redigeerimisjuhendit ja reegleid.

Küsimusi võid kirjutada selle lehekülje arutusse või saata e-postiga sulev.iva [ät] ut.ee.